Drukuj Drukuj Powiększ czcionkę Pomniejsz czcionkę

Obowiązek klasyfikacji tusz wołowych i wieprzowych w systemie EUROP

Podstawowym celem wprowadzenia jednolitego systemu klasyfikacji tusz w systemie EUROP jest umożliwienie stosowania odpowiedniej zapłaty dla producentów żywca według oceny jakości handlowej tusz opartej na wspólnych kryteriach oraz ułatwienie funkcjonowania rynku półtusz według wspólnych zasad, zarówno w zakresie handlu wewnątrzkrajowego, jak i międzynarodowego, przede wszystkim w obrębie Unii Europejskiej. System ten tworzy jednolite wytyczne dla wszystkich krajów członkowskich UE i jest wykorzystywany do notowania cen rynkowych w celu ewentualnego podejmowania działań interwencyjnych na rynku mięsa wołowego.

Obowiązek stosowania klasyfikacji w systemie EUROP mają zakłady ubojowe ubijające więcej niż 75 sztuk bydła dojrzałego oraz więcej niż 200 szt. świń tygodniowo licząc średnio w skali roku. Kontroli klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych dokonują inspektorzy Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na podstawie art. 17a Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ( Dz.U. z 2014 r., poz. 669).

Klasyfikacji tusz mogą dokonywać oprócz pracowników inspekcji tylko osoby wpisane do rejestru rzeczoznawców. Warunkiem wpisu do rejestru rzeczoznawców jest posiadanie wiedzy praktycznej i teoretycznej z zakresu zasad klasyfikacji, potwierdzone co 3 lata zdaniem egzaminu przed komisją kwalifikacyjną powołaną przez Głównego Inspektora IJHARS. Inspekcja jest jednostką odpowiedzialną za szkolenie rzeczoznawców klasyfikacji. Organizuje szkolenia teoretyczne i praktyczne kandydatów na rzeczoznawców.

Podstawy prawne klasyfikacji tusz wieprzowych, wołowych i baranich

  • Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. U. L. 337 z 16.12.2008 str. 3- 30).
  • Rozporządzenie Rady (WE) Nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku"), (Dz. U. L. 299, z 16.11.2007, str.1).  
Informację wprowadził(a): Ewa Molenda (2012-07-06)
Informację zmodyfikował(a): Ewa Molenda (2014-09-23)